Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Baderom for personer med nedsatt funksjonsevne

desember 2021
Baderom for personer med nedsatt funksjonsevneEldre, funksjonshemmede og de med mobilitetsproblemer må legge betydelig mer innsats i sine daglige aktiviteter. Det er verdt å tilpasse plassen på en slik måte at bruken av ulike utstyr er så enkelt som mulig for dem. Hvilke tekniske forhold skal et bad tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne møtes, og hvordan skal det ordnes?

Baderomsrenovering er alltid en tidkrevende og dyr investering. I løpetav prosessen må vi ta hensyn til alle behovene til husholdningsmedlemmer slik at vi kan bruke badet ueventelig i mange år. Hvis det tilpassede badet er planlagt i en blokk med leiligheter, må vi tenke alt gjennom enda mer siden ekstra gripestenger og utstyr tar ekstra plass, og i mange tilfeller er plassen begrenset.

Bad for personer med funksjonshemninger - hva du må huske på

Ved planlegging av bad for personer med nedsatt funksjonsevne må det tas hensyn til å endre innredningen innenfor alle brukbare områder. Hvert av disse områdene må være funksjonelt og ergonomisk. Fremfor altanbefales det å plassere en  dusj tilpasset personer med funksjonshemninger på badet, i stedet for et badekar, men de som foretrekker å holde seg til en  tradisjonell  løsning,  og uansett, velg et badekar må huske at det er tilrådelig å fokusere på et badekar med spesielle åpningsdører; på denne måten vil et eldre familiemedlem eller en funksjonshemmet person ikke være forpliktet til å løfte sine  ben.

De fleste, imidlertid, bestemmer seg for å installere et dusj kabinett fordi det passer både folk som beveger seg rundt uavhengig og de som bruker rullestol. Åpenbart vil en dusj skreddersydd til en funksjonshemmet persons behov se litt annerledes ut enn en vanlig. Det vil ha noen ekstra funksjoner. Så hva skal vi være spesielt oppmerksomme på?  Inngangen skal være bred nok  til  at en person i rullestol kan bruke, og i stedet for et tradisjonelt  dusjkabinett  kan du velge en Walk-in dusj, som ikke har noen dør i det heletatt.  

Gripe håndtak bør også plasseres ved vasken og toalettet, og når du velger et vaskeservant, må vi fokusere på en flat modell med en riktig formet kant.   Det bør være i  riktig høyde for en rullestolperson å nærme seg det enkelt. Når det gjelder  toalettet  for  funksjonshemmede, er det montert høyere enn vanlig. Setet har en spesiell innrykk og forsterkede hengsler for å forhindre bevegelse. Dessuten bør  gripestenger festes til veggen for å lette  overføringen fra  rullestol.

Bad for personer med nedsatt funksjonsevne - forskrifter

Det er utfordrende å designe et bad for personer med spesielle behov, og avhengig av om det er lite eller stort, nærmer designet seg annerledes. Det spiller også stor rolle om badet er i et offentlig anlegg eller hjemme. I det første tilfellet dikterer regelverket hvordan badet for funksjonshemmede skal se ut, og mange forskrifter må følges når de signereret slikt rom
Er det noen krav til bad for funksjonshemmede hjemme? Først av alt er det ikke nødvendig å forutse og tilpasse interiøret til alle former for funksjonshemming, men direkte til den aktuelle personen. Behovene til en person som bruker krykker, vil være forskjellige fra behovene til en person i rullestol. Vi bør ikke glemme at komfort er prioriteten. I noen tilfeller vil bare et dusjsete eller en gripestang være nok, mens i andre må alt tilpasses en rullestolperson.

Bad for personer med nedsatt funksjonsevne - tekniske forhold

Enhver som planlegger et bad for personer med funksjonshemninger  i hjemmet,  bør huske at mengden plass som trengs for individuelt utstyr, vil variere. Et bad for personer med spesielle behov bør ha dimensjoner på minst 200 × 240 cm, og  personen som bruker badet skal kunne bevege seg fritt. Den største plassen er nødvendig når personen bruker rullestol - i dette tilfellet er det nødvendig med 150 × 150 cm ledig plass for å sikre problemfri bruk av  vaskeanleggene. Hvis badet en rullestolperson  skal bruke er liten, er det avgjørende å være oppmerksom på eventuelle skap og lagringsenheter i planleggingsfasen. Uttrekksskuffer eller dørskap tar mye plass når de åpnes, så vi må sørge for at det er mulig å bruke dem med rullestol på badet. Åpne hyller er et langt mer praktisk forslag.

Inngangen til baderommet skal være minst 90-100cm bred og ha en lav terskel, eller helst ingen i det hele tatt. Gripe/støtte håndtak ved toalettet og dusjen kommer i forskjellige størrelser og diametre, slik at de kan justeres til alderen og evnene til den aktuelle personen. Høyden på gripeskinnene er svært viktig; Vanligvis er de omtrent 80 cm over gulvet ved vasken, og 70 cm ved toalettskålen.
Se alle blogginnlegg