Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Hva slags lysing å velge for badet?

oktober 2021
BaderomsbelysningNoen ganger når vi planlegger badet vårt,gir vi ikke for mye oppmerksomhet til belysningen. I stedet fokuserer vi på farger, etterbehandlingsmaterialer og beslag. I mellomtiden kan dårlig belysning gjøre badet mindre behagelig å bruke, og få innredningen til å se mindre attraktiv ut.

Baderomsbelysning er like viktig som interiørbeslag. Vi bruker baderomsspeilet til å barbere eller sette på sminke, noe som krever god belysning. I tillegg kan det være irriterende å ha utilstrekkelig lys, og innredningen ser ikke like effektiv ut. Så la oss reflektere over dette problemet litt mer. Hvilken type baderomsbelysning vil fungere best?

Innhold
  1. Baderomsbelysning – hva du bør vurdere
  2. Sikre belysningsarmaturer er viktige
  3. Hvor mange lyskilder trenger du på badet?
Hva slags lysing å velge for badet?

Baderomsbelysning – hva du bør vurdere

Først av alt, ikke begrens deg til bare hovedtaklyset. Når du planlegger belysning, må du gjøre akkurat som i et hvilket som helst annet rom. Det bør være et  hovedlys, ekstra lys og helst også en dekorativ. Dette vil tillate deg å dele rommet i soner og legge til karakter i hele rommet på en interessant måte. Baderomslamper har forskjellige design, slik at du enkelt kan finne de som vil gå bra med retro, moderne, glamour og andre stiler. Steder hvor du kan vurdere ekstra belysning inkluderer i nærheten av speilet, servant eller badekar.  Hvis badet har ekstra utsparinger eller steder med dekorativt potensial, er det også verdt å belyse dem.
Det er også viktig at intensiteten til hver lyskilde er forskjellig. Sterkt lys er nødvendig for aktiviteter som bruker speilet, så lampene over speilet må være sterkere enn de som gir generelt lys, for eksempel for rengjøringsformål. Dekorativ belysning bør være enda svakere. Hvis du ikke vil at det skal forbruke for mye strøm, bare bruk dioder.

Sikre belysningsarmaturer er viktige

Badene har et bestemt mikroklima, og de er fuktige, så for å sikre sikkerhet, bruk lamper som er designet spesielt for badet. Fokuser på lavspenningslamper. De er motstandsdyktige mot vanndamp og fuktighet. For å være sikker på at du kjøper en god lampe, se på IP-beskyttelsesklassen, som skal være minst 44.

Hvor mange lyskilder trenger du på badet?

Mye avhenger av størrelsen på badet. Vi vil ikke ha for mange lamper på et lite bad, mens en stor skal absolutt ha mer. I alle tilfeller må det være en generell lyskilde. Det vil være ansvarlig for å sikre at hele badet tennes jevnt. En taklampe på badet vil fungere bra her. I tillegg bør visse områder også belyses. Først av alt, bør du ha et lys ved speilet, hvor vi utfører hygiene- og skjønnhetsbehandlinger. En lyskilde over speilet eller vegg sconces for bad på begge sider av speilet vil fungere bra. Ikke installer halogenbelysning i dette området, noe som kan skape skygger i ansiktet og gjøre det vanskelig å se detaljer.

En annen lyskilde kan plasseres i nærheten av dusjen  eller badekaret. Mens du tar et avslappende bad, trenger du ikke å bruke hovedlyset, noe som kan være for lyst. I stedet kan dusjkabinettet belyses med et lys som er skånsomt og ikke skader øynene. Du kan også se på belysningen i dette området fra et annet perspektiv.  Hvis badet har en veldig elegant og moderne dusj, kan den bli enda mer utsatt for belysning, som en  walk-in dusj, for eksempel. Denne typen dusjkabinett er minimalistisk, har ingen dør, og det eneste som skiller badeplassen fra resten av badet er glass. Disse er stilige og elegante, noe som vil bli enda mer vektlagt av subtil belysning.

Belysning lar deg manipulere plassen

Baderomsbelysning vil ikke bare øke komforten ved å bruke badet, men også påvirke hele rommet. Akkurat som med farger, kan størrelsen på badet manipuleres visuelt gjennom belysning. Dette gjelder spesielt hvis badet er lite, vindusløst eller  i en kjeller.

Et stort speil og skinnende fliser eller møbelfronter vil få badet til å se større ut. Ordne belysningen slik at den reflekterer av speilet. Dette vil få selv et lite bad til å virke mer romslig og vennligere. Du kan finne tips på SanSwiss-bloggen om hvordan du ergonomisk og effektivt ordner et lite  eller et kjellerbad.

Det er også verdt å nevne at større glassruter og dusjer med få ornamenter som tilbys av SanSwiss, optisk kan forstørre plassen. Avhengig av design og preferanser, kan du velge mellom innrammede, rammeløse, delvis innrammede og walk-in dusjkabinetter.
Se alle blogginnlegg