Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Hvordan spare vann hjemme?

desember 2021
Hvordan spare vann hjemme?Selv om vann utgjør en betydelig del av kloden, utgjør bare den lille prosentandelen bærbart vann. Vann er en skatt som alle bør bry seg om. For å ta mer vare på miljøet og vannressursene, er alt vi trenger å gjøre å gjøre noen endringer hjemme. Så, hva er de?

Vannressursene er ikke jevnt fordelt over hele verden, med 14,5% av verdens befolkning som lider  av mangel på vann. Og selv om det ser ut til at det å ha vann i springen er noe gitt, er det faktisk ikke tilfelle, og vi bør respektere det mer. Hva kan du gjøre for å effektivt spare vann i hjemmet ditt da?

Siden vannsystemet er installert på kjøkkenet og badet, er dette stedene vi bør se nærmere på. Det er verdt å starte med små trinn og endre daglige vaner, uten å måtte forstyrre innredningen og utstyret hjemme.

Vannbevaring kan starte med å slå av vannstrømmen mens du pusser tennene. Det er fortsatt husholdninger der springen er igjen under denne daglige aktiviteten. Grønnsaker og frukt skal vaskes i en gryte eller en tallerken. Vasking under rennende vann betyr mye vannavfall, som lett kan unngås. En annen måte er å gjenbruke det samme vannet, men hvordan kan vi gjøre det? For eksempel, hvis vi bruker en tørketrommel hjemme, kan vannet som gjenstår brukes til å vanne blomstene, og vannet fra badekaret kan tjene til å skylle toalettet.

Vi bør også se på lekke kraner og rør. Selv om det ikke ser slik ut, lekker mye vann ut på denne måten. Det kan virke som om individuelle dråper som faller i vasken ikke er veldig viktige, men hvis vi legger en bolle under springen, vil vi forstå hvor mye vann som akkumuleres der. En annen god ide som løser problemet med vannforbruk er å slå på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bare når de er fulle. Det er husholdninger der disse apparatene startes når de nesten er tomme, men i stedet kan vi vurdere å vente til mer vaskeri er samlet inn. Videre, når  det  gjelder vaskemaskiner, bør Eco-programmet kjøres når det er mulig - dette er gunstig både for lommeboken og naturen din.

Å spare vann betyr å bytte ut noen apparater også

Forslagene nevnt ovenfor er effektive måter å spare vann på, men vi kan gå et skritt videre og erstatte husholdningsapparatene. Så hvis en renovering kommer opp, er det verdt å vurdere slike løsninger som vil bidra til å redusere vannforbruket så mye som mulig.

Vi bør finne litt plass til en oppvaskmaskin på kjøkkenet hvis vi ikke har en ennå. Det anslås at en oppvaskmaskin bruker opptil 4 ganger mindre vann sammenlignet med oppvask for hånd. Både på kjøkkenet og på badet skal mikserkranen være en enkelt spak og utstyrt med en luftfilter. Det er en spesiell hette som ligner en sil, noe som kan få vannforbruket til å falle med opptil 50%.

Når du pusser opp et bad, kan vi i utgangspunktet erstatte badekaret med dusj. Å installere et dusjkabinett er den raskeste måten å legge merke til endringer i vannforbruket.  Bading i et badekar fylt med vann betyr at selv 170 liter vann kan brukes mens du tar en dusj, bruker bare noen få dusin liter på det meste. Forskjellen er derfor betydelig, og hvis vi beregner hyppigheten av bading og antall husstandsmedlemmer, er det bare enormt. Dessuten tar dusjen mindre plass, og hvis du velger en modell fra en god produsent, vil den også bli en innredning. Informasjonen om hvordan du velger et godt dusjkabinett finner du i artikler på SanSwiss nettsted.

Måter å spare vann i hagen

Et eget problem er en  hage og det grønne området rundt eiendommen. Hager i forskjellige størrelser omgir eneboliger, og utviklerne tilbyr ofte leiligheter med tilgang til en liten hage. Dermed er det verdt å vite hvilke praksiser som kan spare vann i hagen. I stedet for å bruke en hageslange regelmessig,  kan vi bruke hvilken natur som ga oss - regnvannet. Regnvannstanker er allment tilgjengelige, og vannet som er oppnådd på denne måten, kan for eksempel brukes til å vanne gresset og blomsterbedene. Noen husholdninger bestemmer seg også for å bygge et septikavløpsfelt. Avhengig av hvilken teknologi som er valgt, varierer kostnaden for denne investeringen fra noen få til flere tusen, men det vil betale seg selv etter bare noen få år.

Hvorfor spare vann?

Et større fokus på proøkologiske handlinger er ikke bare en midlertidig trend, det er et behov. Det er ment å føre til sunne økosystemer over hele kloden. Når du iverksetter tiltak mot vannavfall, er prioriteten  miljøhensynet. Å spare vann i husholdninger reduserer vannbehovet  , og øker samtidig levetiden til innsjøer og elver, som blir mindre utnyttet.

La oss også påpeke noe som ikke alle er klar over. Ved å senke trykket i vanninstallasjonene våre, vil det å spare vann føre til lavere vedlikeholdskostnader for drenerings- og avløpssystemene. Ved åfølge deovennevnte rådene, vil husstandsmedlemmene føle at de tar vare på planeten. La  oss heller ikke glemme regningene våre. Jo mer vi er involvert i vannbevaring, jo lavere blir regningene våre og jo  mer penger blir i lommeboken.
Se alle blogginnlegg