Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Planter på badet

oktober 2021
Planter p? badetSelv om badet fremfor alt skal være funksjonelt, er det verdt å planlegge det på en slik måte at det er behagelig for øyet og koselig. En interessant effekt kan oppnås med planter som et tillegg til arrangementet.

Potteplanter gjør innvendige rom koseligere. Vi plasserer dem på vinduskarmer, kommoder og gulv. Vi setter dem i spisestue, stue og soverom, så hvorfor ikke på badet?

Innhold
  1. Baderomsplanter
  2. Baderomsplanter - grunnleggende dyrkingsprinsipper
  3. Plantearter på badet
  4. Vil baderomsblomster bidra til å bekjempe fuktigheten?

Baderomsplanter

Det ser ut til at baderomsmikroklimaet er ugunstig for plantevekst. Ingenting kan være lenger fra sannheten! Det er mange arter som elsker fuktighet og vil vokse mye mer frodig på badet enn i et rom med tørr luft, spesielt i varmesesongen. For det første er det verdt å være oppmerksom på tropiske planter - dette er de perfekte blomstene på badet. Fuktighet, varme og damp som stiger under et bad er ideelle forhold for denne typen arter.

Typiske tropiske planter så vel som de som vokser i de nedre delene av fuktige skoger, vil trives i et baderomsmikroklima, ogt han sistnevnte  vil vokse godt selv med lite lys.

Baderomsplanter - grunnleggende dyrkingsprinsipper

Å plassere planter på badet ditt kan skape en bedre atmosfære og gjøre din daglige skjønnhetsrutine morsommere. Men for at de skal se bra ut,  må vi sørge for at de har de optimale forholdene for å vokse. De bør ikke plasseres i nærheten av kjemikalier siden røyken deres kan være skadelig for planter. Dette gjelder også såpe, og derfor bør en blomsterpotte ikke plasseres ved siden av en såpefat. Blomster som er glad i fuktighet, føler seg ofte ubehagelige når de blir utsatt for solen, så det er bedre å unngå å plassere dem på en vinduskarpe.

Vi må også huske å lufte badet som inneholder planter, og redusere hyppigheten av vanning. Fuktighetsnivået er alltid høyere på badet enn i andre rom, så vann fordamper fra potter saktere. Selv om  baderomsblomster elsker fuktig, betyr det ikke at vi skal la dem overløpe med vann.
Planter på badet

Plantearter på badet

Til tross for utseendet er det et rikelig utvalg av planter som kan inkluderes i baderomsinnredning. Ulike typer bregner vil se spektakulære ut. De elsker fuktighet og diffust lys. Hvis du ønsker å  introdusere litt farge på badet ditt, kan du satsepå orkideer med fargerike blomster. På bad med høyt tak med god plass hengende planter vil også se interessant ut. Spider plante, med sitt lange, grønne løvverk og hvite senter, ville være helt perfekt.

En av de mest populære plantene de siste årene er monstera, med bladene som fungerer som dekorasjon. Selve planten er stor og er ideell for romslige rom. Croton, derimot, er en art med fargerike og iøynefallende blader. Vi plasserer dem vanligvis i rom, men på grunn av fuktighetsnivåkravene kan dyrkingen være vanskelig. Det vil være perfekt som baderomsplante  siden  dets naturlige habitat er en fuktig tropisk skog. Andre forslag  å vurdere  er  anthurium, dum stokk og alocasia, og hvis badet ditt har en afrikanskstil, kan det være lurt å bruke vannelskende papyrus, som vil minne deg om Egypt.

Hvis badet er veldig lyst og har et vindu som tillater rikelig med sollys, kan vi plassere her de fleste arter som normalt legges i rom. Eksempler er ficus, dracaenas, bromeliads og marantas.

Vil baderomsblomster bidra til å bekjempe fuktigheten?

Noen ganger er baderomsfuktigheten veldig høy og må reduseres. Prøver å bekjempe fuktigheten vi ty til  ulike metoder, men det er alså verdt å tenke på visse arter avplanter. De vil ikke eliminere fuktighetsproblemet helt, men de vil redusere det betydelig.  En av de fuktighetsabsorberende plantene er fredslilje. Den blomstrer overdådig mesteparten av året og absorberer vann ikke bare gjennom røttene, men med hele bladoverflaten, og reduserer dermed fuktighetsnivået. Salongpalmen og den lite kjente Tillandsia vil også gjøre det bra.

Planter for bad uten vinduer

Pot planter kan plasseres på et bad av alle størrelser. De vil være perfekte for både store rom og små bad i en boligblokk. De vil også fungere godt i enhver designstil -  moderne glam utseende,rustikk,  moderne, men problemet kan ligge i mangel pådagslys. Er det blomster til et bad uten vindu? Svaret  er ikke helt  entydig. Det er arter som ikke har noe imot veldig  skyggefulle steder. Jegtrenger bare å huske at nå og da bør vi flytte dem til et annet rom for en dag, på denne måten, mesteparten av tiden skal de være lykkelige  på badet.

En av plantene som passer for bad uten vinduer er ZZ-plante. Det trenger ikke mye sollys for å  leve. Et godt forslag er å plassere en gryte på badet og en i et rom med et vindu, og deretter bare bytte dem rundt en gang i uken. Hvis det ikke er noe vindu på badet, kan du velge den nevnte salongpalmen. Ofte er det bad uten vinduer som har problemer med overdreven fuktighet, så denne arten er desto mer verdt oppmerksomhet.
Se alle blogginnlegg