Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Stort bad - hvordan ordne det?

januar 2022
Stort badBadet må være funksjonelt, fremfor alt. Vi må finne plass til riktig utstyr, og arrangementet er viktig. Mens vi med et lite bad noen ganger må legge mye arbeid for å sikre at designet  kombinerer funksjonelle og estetiske verdier, når det gjelder romslig interiør, er det ingen grenser. Et stort bad kan ordnes på en slik måte at det ikke bare tjener om morgenen eller kvelden toalett, men det er også et avslapningsområde.

Når du designer et bad, er det viktig å huske at det er et multifunksjonelt sted. Først og fremst bør det gi komfort under hygieneaktiviteter. Dermed bør vi være nøye med størrelsen på utstyret og dets tilpasning til husholdningsmedlemmenes behov, samt tilstrekkelig belysning, som er nødvendig for barbering og sminke. Hvis vi har et stort bad, kan arrangementene være forskjellige og tilby mange muligheter. Vi kan lage en sone dedikert til avslapning eller til og med lage et våtrom. På denne måten vil badet ikke bare bli et sted hvor folk liker avslapning, men det vil også glede seg over designen.

Innhold
  1. Designe et stort bad
  2. Hvordan ordne et stort bad? Begynn med et prosjekt!
  3. Distribusjon av sanitærutstyr på et stort bad
  4. Stort bad med badekar og dusjenhet – det er ikke plass til dilemmaer
  5. Utstyr for et stort bad – hva annet kan vi legge til?
  6. Hva med farger og materialer?
  7. Magien til tilbehør på et stort bad

Designe et stort bad

Et større rom oppfordrer oss til å eksperimentere med innredningen og virker lettere å fullføre enn et mindre rom. Det er sant på en måte, men vi bør være forsiktige. Stilen på et stort bad bør være i samsvar med innredningen av de andre rommene i huset vårt. Hvis hele leiligheten eller huset har moderne design, vil det ikke være egnet å velge rustikk stil på badet.

Når vi arrangerer et større rom, kan vi falle i en felle. Selv om det er god plass, bør vi være forsiktige med å ikke plassere for mye utstyr og dekorasjoner der. Selv med et romslig bad kan vi ende opp med å føle at innredningen er overbelastet og overveldende. Det er verdt å opprettholde romsligheten som et større bad tilbyr.

Et stort moderne bad er preget av en mild oppdeling av rommet sitt i brukbare områder. Å sette  vegger unngås, i stedet kan vi velge å endre flismønsteret eller plassere en glassvegg.
Stort bad - hvordan ordne det?

Hvordan ordne et stort bad? Begynn med et prosjekt!

Det første vi bør tenke på er prosjektet. Uten det vil vi ikke kunne utnytte potensialet i interiøret fullt ut. En handlingsplan er grunnleggende. Så, hva skal et slikt prosjekt inkludere? For det første må vi ta baderomsmålingene og tegne det på et stykke papir eller i et dataprogram, og så kan vi legge til etterfølgende elementer. Tegning begynner med å angi brukbare områder. Det må være en toalettsone, med toalettskål og servant. Det andre området er badeområdet. På dette stadiet kan vi spesifisere om vi ønsker å ha et stort bad med badekar og dusj, eller om bare en dusjenhet   eller et badekar passer. Hvis vi fortsatt har god plass igjen,  kan vi vurdere å lage et avslapningsområde.
Når vi har den grunnleggende sanitærutstyret på planen, kan vi se hvor mye plass som er igjen til møblene. På en gang kan vi tegne den på stedene der vi vil plassere den. Med romslige bad kan vi bryte det vanlige mønsteret, og vi trenger ikke å begrense oss til vanlige baderomshyller. Et godt forslag er å ha spesialtilpassede møbler som tar opp hele veggen. Denne typen system kan gi mange hyller og skap, slik at vi ikke trenger å plassere andre oppbevaringsmøbler på badet.

Et annet trinn når du oppretter et slikt prosjekt, vil  være å spesifisere hvilke etterbehandlingsmaterialer som skal brukes til gulvet og veggene. De fleste velger fortsatt keramiske fliser, men vanntett tapet eller eksotisk tre fungerer også bra. Når du planlegger innredningen,  bør vi også tenke på belysningen med en gang. Et stort bad med vindu vil gi rikelig med naturlig lys i løpet av dagen. Likevel bør området rundt speilet over servanten i tillegg belyses. Dessuten vil subtil og avslappende belysning være nyttig i avslapningsområdet. Varme spotlights vil tillate  raskere  regenerering.

Distribusjon av sanitærutstyr på et stort bad

Et stort bad oppfordrer oss til å eksperimentere litt mer. Dette gjelder også fordelingen av de respektive delene av sanitærutstyr. Vi kan plassere et badekar eller en dusjenhet ved  veggen, og en servant kan plasseres mot en annen  vegg. Men hvis badet er veldig stor, kan det vise seg at vi sitter igjen med for mye ledig plass imidten.

Når det gjelder et våtrom, nærmer designen  seg annerledes enn i tilfelle et vanlig bad. I tillegg til det grunnleggende utstyret og møblene, kan det være plass til en sjeselong eller store planter. Resultatet blir bedre  hvis badet har et vindu med fin utsikt. Hvis det er et stort loft bad,  kan vi også bruke potensialet som vinduet har.

Når det gjelder våtrom, kan sanitærutstyret  plasseres i fokuspunktet. Et vakkert frittstående badekar ville være et ekte høydepunkt. Den kan  plasseres av seg selv i midten, eller vi kan skille den med en vegg fra en stilig dusjenhet. Det blir ingen stiv oppdeling i områder her, men hvis vi planlegger utstyrsdistribusjonen godt, kan badet virke enda større.

Stort bad med badekar og dusjenhet – det er ikke plass til dilemmaer

Vanligvis, blant husstandsmedlemmene finner vi de som elsker lange bad og de som foretrekker rask dusj. På små bad er det ikke plass til begge deler, med mindre investorer  velger et badekar med badekarskjerm  . Noen ganger er det så lite plass at bare en mindre dusjenhet passer. Med et stort bad er det ingen slike problemer. Derfor er den beste løsningen et stort bad med dusjenhet og badekar. Om morgenen, når husstandsmedlemmene rushing til jobb, kan de ta en forfriskende dusj, og om kvelden, når kroppen er spent, kan de nyte et langt og avslappende bad.
Stort bad - hvordan ordne det?

Utstyr for et stort bad – hva annet kan vi legge til?

Spørsmål om hvordan du arrangereret stort bad er også relatert til hva som kan plasseres der i tillegg til standardutstyret. Vi har allerede nevnt at for rom som har over 10 kvm, kan det være lurt å vurdere et våtrom. Et frittstående badekar og  en dusjkabinett  vil være det perfekte valget for denne typen bad. Det er også plass til to servanter i stedet for en.  Vi kan også plassere en bidet ved siden av toalettskålen. Og hva mer?
Alt avhenger av hvor mye plass som er igjen og hva som er husstandens forventninger  til   formålet med  badet. I tillegg til den allerede nevnte sjeselongen, kan vi plassere et toalettbord, stilige  endebord  eller hyller med stearinlys og røkelsepinner. Noen velger steamrom eller infrarød badstue.

Hva med farger og materialer?

Uansett hvilket rom vi arrangerer, må vi huske at valg av farger har stor innvirkning på hvordan vi oppfatter stedet. Når det gjelder  store bad, trenger vi ikke å bekymre oss for farger som optisk kan redusere plassen. Dette betyr at vi kan velge både lyse og mørkere nyanser.  Dessutenhar vi mange alternativer når det gjelder etterbehandling av materialer. Glatte, mønstrede og teksturerte fliser vil fungere bra, og matte og blanke modeller vil også se bra ut.
Når de brukbare områdene er planlagt, kan vi tenke på måten å subtilt skille dem fra. Ulike etterbehandlingsmaterialer kan hjelpe her. For eksempel, ir-elaksasjonssonen,  kan tre være det dominerende materialet, noe som gir interiøret en koselig følelse. På den annen side kan stein- eller keramiske fliser settes rundt badeområdet.

Magien til tilbehør på et stort bad

Hvis det ikke var for tilbehør, kunne stort og romslig interiør virke kaldt og tomt. Det er dekorasjonene som gir arrangementet sin unike karakter. Det anbefales  ikke å velge mange sterke farger for gulv og vegger, det er tilbehøret som skal ha en klarere fargeaksent. En levende farge vil  legge til energi og friskhet på badet. Fargerike aksenter kan være i form av stearinlys, vaser, figurer,    blomsterpotter og håndklær, eller et teppe i avslapningsområdet. Så det er mye å velge mellom. Tilbehør har denne fordelen at i fremtiden, når husstandsmedlemmene ønsker å endre innredningen, trenger de ikke å bære en omfattende renovering.  Alt de trenger å gjøre er å endre dekorasjonene; en annen farge eller et annet mønster vil umiddelbart få badet til å se helt forandret ut.

Belysning, prikken over i`n i et stort bad

Som det ble nevnt tidligere, er belysning svært viktig, og som i tilfelle rørleggerarbeid, er det verdt å tenke på det på scenen for husbygging eller under en større renovering. Belysning er delt inn i flere kategorier - generelt, ekstra og dekorativt. På bad med vinduer kommer naturlig lys inn i rommet, noe som øker brukskomforten og sparer på regninger. Men om kveldene eller på overskyete dager er det nødvendig med generell belysning eller takbelysning for å bruke badet. Det er den primære lyskilden. I tillegg til dette bør individuelle områder belyses. Så ekstra lys må installeres av baderomsspeilet, men det kan også belyse bade- eller avslapningsområdet. Dessuten, hvis vi har  interessante dekorasjoner på hyllene, uvanlig arrangert niches eller andre  spotsverdt oppmerksomhet,  kan vi gi dem ekstra mildt  lys ved å installere dekorativ belysning.
Se alle blogginnlegg