Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Terrazzo på badet - hvordan innlemme det?

august 2022
TerrazzoBaderomsarrangementet må tenkes ut på en slik måte at det ergonomisk og funksjonelt for husstandsmedlemmer, og samtidig må det være behagelig for øyet. De fleste forbinder moderne bad med marmor, fliser og granitt, men ser årets trender, er det lett å legge merke til at terrazzo kan være et alternativ. Hva er terrazzo og hvordan kan vi innlemme det i baderomsinnredningen vår?

Teoretisk sett er terrazzo på badet ikke noe nytt, og nå og da vises det i innredningen. Det ble allerede brukt i oldtiden, men nå er terrazzo fliser et av de beste materialene som flere og flere investorer velger. Med holdbarhetsparametrene er det det perfekte alternativet for badet, og dette valget vil bli enda mer berettiget når vi ser på  det opprinnelige utseendet til dette materialet og innser at det kan hjelpe oss med å gjenopplive innredningen.

Innhold
  1. Hva er terrazzo?
  2. Hvorfor terrazzo på badet er en god idé?
  3. Hvor kan terrazzo brukes?
  4. Hvordan plassere terrazzo på badet og hva du bør unngå?
  5. Kan terrazzo plasseres på et lite bad?
  6. Hva kan vi kombinere terrazzo med på badet?

Hva er terrazzo?

Terrazzo består av små biter av basalt, granitt eller marmor som er bundet sammen med sement eller en harpiksperm. Når flisen tørker og herdes, ligner den visuelt farget stein. Hvorvidt sement eller harpiks ble brukt, utgjør en stor forskjell for materialets endelige egenskaper. Noen av fordelene med sement terrazzo er høy motstand mot UV-stråler, frost og kulde.  Dessuten blir det ikke riper og absorberer ikke væsker. På den annen side er harpiks terrazzo relativt slank, fleksibel, herdes raskere og kan farges hvilken som helst farge. Ulempene er høyere pris og ingen motstand mot værforhold. Så det bør ikke brukes utendørs, men det fungerer helt fint på badet.

Overflaten på terrazzo er ikke alltid den samme. Det kan være helt glatt, noe som oppnås ved sliping, eller har grov overflate med synlige porer.  En ting å huske er at terrazzo plassert på gulvet ikke skal være glatt, for ikke å øke risikoen for å falle.

Hvorfor terrazzo på badet er en god idé?

Siden badet har et bestemt mikroklima, bør alle etterbehandlingsmaterialer som brukes der være holdbare og motstandsdyktige mot fuktighet. Terrazzo gresoppfyller alle disse kravene. Det ligner stein ikke bare visuelt, men også i egenskapene. Den er motstandsdyktig mot slitasje og blir ikke skadet, selv om noe tungt faller på den. En stor fordel med terrazzo er at den ikke absorberer væsker, så den blir ikke misfarget lett.

La oss ikke glemme utseendet: Et terrazzobad ser fantastisk ut!  Mens interiør med granitt eller marmor føles ganske kult, bringer terrazzo ny energi til arrangementet. Det gir liv til det og reduserer kravet til dekorasjoner. Dessuten, som det er tilgjengelig i forskjellige farger og mønstre, vil hvert arrangement se helt annerledes ut.
Terrazzo på badet - hvordan innlemme det?

Hvor kan terrazzo brukes?

Terrazzo ble populær i Italia i mellomkrigstiden. Det ser derfor ut til at det vil gå spesielt bra med retrostil. Men det er ikke alt! I flere år har terrazzo opplevd en renessanse. Det er populært blant både anerkjente interiørdesignere og private investorer på jakt etter noe unikt.

Terrazzo fliser fungerer nydelig med moderne innredning, og legger zest til det.  Vi kan plassere dem der keramiske fliser og mosaikker vanligvis brukes. De vil se bra ut  på gulv og vegger, og som etterbehandlingsmateriale for et badekar eller en benkeplate. Et interessant forslag er en terrazzo servant, som sikkert vil fange alles oppmerksomhet.

Hvordan plassere terrazzo på badet og hva du bør unngå?

Fargerik terrazzo kan være laget av små stykker eller litt større, noe som vil fungere godt i mer dristig stil. Begge vil skape et fantastisk interiør, men vi må bruke dem godt.  Moderne terrazzo er veldig karakteristisk, og vi bør ikke bruke for mye av det, så å sette det på alle veggene og gulvet er ikke den beste ideen. Interiøret ville se kaotisk og mindre ut, og kanskje til og med skape en følelse av uro, og det favoriserer ikke fred og avslapning, som burde regjere på badet.

Et mye bedre forslag er å legge terrazzo på ett område. For eksempel kan vi plassere den på gulvet, på en vegg, rundt badekaret eller rundt dusjen. Investorer som leter etter noe originalt, men ikke liker for ekstravagante dekorasjoner, kan vurdere en subtil aksent; en terrazzo vinduskarpe kan gi et godt resultat.

Kan terrazzo plasseres på et lite bad?

Siden terrazzo kan få badet til å se mindre ut , oppstår spørsmålet om det i det hele tatt kan innlemmes i interiør av liten størrelse. Ja, vi kan våge å bruke det, men det bør være et lite tillegg og ikke det viktigste etterbehandlingsmaterialet. Dessuten, i stedet for å bruke tradisjonelle sementfliser, er det bedre å velge harpiks terrazzo. Det er mye tynnere, noe som betyr at det vil ta mindre plass.

Hva kan vi kombinere terrazzo med på badet?

Mange mennesker har problemer med å velge etterbehandlingsmaterialer for noe så distinkt som terrazzo. Men med sitt ekstremt grasiøse mønster, bør mange råvarer matche det. Det vil se fantastisk ut  med andre steiner, som granitt, marmor og skifer, og det kan også kombineres med matte og glasserte keramiske fliser.  Blanding av terrazzo med tre, derimot, vil gi en varm sammensetning, og her anbefaler vi spesielt rolige gråtoner. Moderne interiør handlerikke bare om dempede farger, det er også de som er fulle av energi og kontrast til hverandre. Flerfarget terrazzo på veggen vil gå bra med møbler med lakkerte fronter.

Selv om terrazzo ser bra ut  med mange farger og materialer, er det noen som bør unngås.  Først av alt bør fargerike blomstermønstre avvises. Blomstermotiver får terreng i interiørtrender, men de er ikke det rette selskapet for terrazzo. Å kombinere det med geometriske former vil se like ille ut, og et overskudd av mønstre er aldri tilrådelig, noe som kan ses perfekt her. Terrazzo er fargerik og særegen, så det går best med vanlige materialer.

Hvordan bryr seg om terrazzo

Gitt parametrene er terrazzo det perfekte materialet til badet, men for å forlenge levetiden, bør vi huske om riktig omsorg. Alt vi trenger for vanlig daglig rengjøring er en klut for å fjerne støv og en fuktig svamp. Hvis vi vil bruke et rengjøringsprodukt, er det best å velge et med nøytral pH slik at ingen striper blir igjen på overflaten. En god ide ville være å get en spesiell impregnator for terrazzo, som vil bidra til å bevare overflaten, og dermed beskytte den mot skade og forlenge levetiden.
Se alle blogginnlegg