Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Bad for seniorer

desember 2021
Bad for seniorerNår vi designer et bad, må vi vurdere brukernes behov. Det er spesielt viktig når det gjelder badet for en eldre person. Hvert utstyr på badet skal garantere funksjonalitet og komfort for eldre. Så, hva skal vi tenke på?

Et bad for seniorer vil avvike noe fra disse finner vi i hjem der unge eller personer med barn bor. Med alderen reduseres vår mobilitet og mobilitet av ledd, og dermed vil ikke alle erkjennelser være praktiske for en senior. Heldigvis er det mange interessante utstyrsstykker på markedet som vil garantere interiørsikkerhet, funksjonalitet så vel som estetisk utseende.

Innhold
  1. Baderomsutstyr for eldre brukere - ting å huske på
  2. Dusj eller badekar på badet for eldre?
  3. Praktiske elementer som brukes på et bad for en eldre person: ta tak i barer, seter og deksler
  4. Toalettsete og servant – hva du bør vurdere

Baderomsutstyr for eldre brukere - ting å huske på

Befolkningen i Europa har vært aldrende i mange år nå. En økende utfordring for helsevesenet er ikke den eneste konsekvensen. Det stadig økende antallet eldre mennesker ber produsenter av etterbehandlingsmaterialer og sanitærutstyr om å designe produkter som oppfyller behovene til eldre. Som et resultat bør det ikke lenger være en utfordring å arrangere et ergonomisk bad for en eldre person.

Fra alle rommene vi har i huset vårt, er badet det vanligste stedet hvor ulykker skjer. De er ofte forårsaket av fliser som ble glatte etter kontakt med vann. Derfor er sklisikre gulvfliser et absolutt must. De bør plasseres på hvert bad som en eldre person bruker. Dette er imidlertid ikke det eneste vi bør ta vare på. Vi må vurdere høyden på toalettsetet, og om det er bedre å kjøpe badekar eller dusj.  Vi bør også tenke på ulike tilbehør, for eksempel seter eller sikkerhetsskinner for stabilitet. Å ikke ha høye terskler vil også sikre større sikkerhet.

Dusj eller badekar på badet for eldre?

Det viktigste området på badet er badeområdet, og det bør ses på først. Valget er mellom badekar og dusjer, og det er sistnevnte vi bør fokusere på. Å komme inn i badekaret kan være vanskelig for eldre brukere,  da de må løfte bena, noe som ofte forårsaker problemer. Det skjer også ulykker. På den annen side er det eldre mennesker som er så vant til å bade at de ikke vil gi det opp. I dette tilfellet er det verdt å utstyre badekaret med praktiske gripestenger for å gjøre det lettere for dem å komme seg inn og ut.
Bad for seniorer
Dusjkabinetter er mye mer seniorvennlige. Det er ikke nødvendig å legge overdreven innsats for å bruke den, og når det gjelder innkapslinger  med en flat dusjkar, er det ikke mye høyde fragulvet. En  Walk-in dusj ville være perfekt. For å gjøre dusjen for en eldre person så funksjonell som mulig, er det verdt å investere i ekstra tilbehør som kan installeres inne. Så, hva er de?

Praktiske elementer som brukes på et bad for en eldre person: ta tak i barer, seter og deksler


Grunnleggende baderomsutstyr er bare den ene siden av mynten. Tilbehør til en senior teller også, da de gjør badet enda bedre egnet til behovene til den eldre personen. Vi kan velge mellom ergonomiske seter  som kan installeres i dusjen. De vil gjøre det lettere for seniorene å ta en dusj, og når de står under vannstrømmen blir slitsomme, kan de sette seg ned.  La oss heller ikke glemme gripestengene  som ble nevnt tidligere. Disse vil være nyttige inne i dusjkabinettet, ved badekaret og ved toalettsetet. Den eldre personen vil kunne bruke dem hvis musklene nekter å adlyde. De er allsidige nok til å installeres selv på et lite bad.

Toalettsete og servant – hva du bør vurdere

Åpenbart er et toalettsete en annen nødvendighet på badet, ved siden av dusjkabinettet. Som regel er den installert litt høyere enn den på et gjennomsnittlig bad. Høyden skal justeres i henhold til seniorens høyde. Vi må huske å ikke fikse toalettsetet for lavt, da det kan føre til vanskelig å sette seg ned og stå opp. Når den er installert ganske høy og det er gripestenger ved siden av den tilgjengelig, vil den sikkert være mer behagelig å bruke den.

Hva kan vi si om servanten? Det bør ikke installeres veldig høyt, slik at den eldre personen ikke trenger å løfte hendene for høyt. Det anbefales også at det er bredt nok til å redusere risikoen for sprut av vann på gulvet. Vi bør også ta en titt på kranen. Det er best å ikke bruke modeller med stoppkraner. Noen mennesker kan synes det er plagsomt å vri dem. I stedet vil en enkelt spakblanderkran med termostat bli bedre.

Hva slags baderomsgulv for en eldre person?

Det var allerede nevnt i innledningen at baderomsgulvet blir glatt veldig enkelt, derfor bør funksjonalitet være prioritet når du velger etterbehandlingsmaterialer. Sklisikre keramiske fliser er et godt valg. Overflaten er litt grov, så selv om de blir sprutet med vann, blir de ikke glatte. Det er viktig å ha en terskelfri inngang til badet og muligens til dusjen i eksempel ved hjelp av walk-in kabinett. Vi kan enten gjøre uten dusjbrett helt eller velge et ultratynn dusjkar. Hvis den eldre har flere mobilitetsproblemer eller er ufør, bør badet også ha andre fasiliteter. For å finne ut mer, sjekk ut dette innlegget "Bad for personer med funksjonshemninger - hva du må huske på".
Se alle blogginnlegg