Cookies
Bekreft mine valg
Tillat alle

Avvis alle

Gulvvarme på badet

desember 2021
Vannbasert gulvvarmeBadet må være varmt. Først da vil det være fullt behagelig å bruke. En av løsningene som de fleste bestemmer seg for er gulvvarme. Vi kan sette pris på det spesielt om vinteren når du går på et varmt gulv er en ren glede. Imidlertid er det folk som er usikre på om det er et godt valg for dem. Så hva skal vi vite om gulvvarme?

Når vi planlegger en baderomsrenovering, er et av hovedspørsmålene vi må svare på hva slags baderomsoppvarming som vil fungere best. Selvfølgelig vil vi plassere en baderomsradiator på veggen, men vi trenger ikke å begrense oss til dette bare - gulvvarme er også  verdt å vurdere.

Innhold
  1. Gulvvarme – grunnleggende informasjon
  2. Gulvvarme – vannbasert eller elektrisk?
  3. Planlegg innredningen din før du installerer gulvvarme
  4. Fordeler med gulvvarme
  5. Ulemper ved gulvvarme

Gulvvarme – grunnleggende informasjon

Når du ser på temperaturen inne i huset, på badet skal det være 4 grader høyere enn i andre rom. Med gulvvarme ville det være lettere å oppnå, og det er også en ganske økonomisk løsning. Det er viktig å huske at temperaturen på gulvnivå ikke kan overstige 34 grader. Dette er den optimale temperaturen slik at det er behagelig å gå på gulvet barbeint og håndklærne kan tørke raskt. Avhengig av investorens forventninger, kan gulvvarmen på badet enten være hovedvarmekilden eller et supplement til radiatoren. Dessuten kan den gjøres ved hjelp av forskjellige teknologier, da vi kan velge mellom vannbasert eller elektrisk oppvarming. Hvordan er de forskjellige og hvilken variant er mer populær?

Gulvvarme – vannbasert eller elektrisk?

Det viktige er at uansett hvilket alternativ vi velger, vil alle systemkomponentene bli skjult under gulvet. Med vanngulvoppvarming legges polypropylen, kryssbundet polyetylen eller polybutylenrør. De er festet til gulvet med like intervaller og legges i spirallignende løkker. På badene legges vann gulvvarmerør hver 5-10 cm. En utvilsomt fordel er den lave prisen på både selve installasjonen og den etterfølgende bruken. Oppvarmingen fungerer sammen med sentralvarmeutstyret, temperaturen fordeles jevnt og rommet er varmt.

Et alternativ til oppvarming av vanngulv er elektrisk oppvarming. For dette systemet brukes varmekabler, varmefolier og varmematter. Sammenlignet med det forrige alternativet, er fordelen med denne teknologien muligheten for installasjon på steder der vanninstallasjon ikke er mulig for øyeblikket, for eksempel i hus som allerede er ferdige på byggenivå. De er også enkle å installere under renovering av badet. Siden systemet er rett under gulvet,  varmes gulvet opp veldig raskt når oppvarmingen er slått på. Sammenlignet med vannbasert oppvarming kan driftskostnadene være lavere hvis den elektriske oppvarmingen bare er på når rommet er i bruk. Dermed er blant fordelene  allsidighet, økonomi, men også lav feilrate.

Planlegg innredningen din før du installerer gulvvarme

Når vi bestemmer oss for gulvvarme, må vi på forhånd tenke på hva innredningen ville være og hvor dusjen  eller badekaret, servanten og toalettsetet ville bli plassert. Varmesystemet  skal ikke gå under noe utstyr. Løkkene skal legges på en slik måte at de ligger ved siden av disse apparatene, men ikke under dem. Dette for å forhindre kollisjon av installasjonen. Bad gulvvarme innebærer forstyrrelser i gulvet, så  oftest utføres det når house fortsatt er under bygging. Vanligvis kan elektrisk oppvarming være et bedre alternativ, som ikke trenger mange endringer i husinstallasjoner.

Fordeler med gulvvarme

Basert på den forrige informasjonen er det lett å se at gulvvarme på badet har forskjellige fordeler. For det første merker vi brukskomforten, men det er ikke det eneste aspektet som skal få oss til å velge denne løsningen. Selv om det er dyrere å installere gulvvarme enn en radiator, gir det samtidig lave driftskostnader. Varm luft går alltid opp i rommet. Hvis vi bare har en radiator på badet, blir gulvet kaldt og vi må stille inn en høyere temperatur. Det er ikke et problem med gulvvarmen fordi varmen allerede kan føles på gulvet.

Et annet aspekt som gjør en slik installasjon praktisk å bruke er muligheten for presis temperaturkontroll. Varmen unnslipper ikke under taket, og vi kan nyte temperaturen vi velger å bruke. Hvis vi behandler gulvvarmen som hovedvarmekilde, kan vi spare mye plass i rommet, forskjellen vil være spesielt merkbarpå  små bad.

Etter et bad eller en dusj blir badet fuktig, dampen bygger seg opp på veggene og gulvet, og håndklær må tørkes. Igjen er gulvvarmen til hjelp her siden det gjør at overflatene tørker mye raskere. Derfor er det en måte å eliminere overflødig fuktighet. Vi bør heller ikke glemme estetikken. Hele installasjonen av gulvvarmen er skjult under gulvet, slik at den ikke balanserer innredningen på noen måte.

Ulemper ved gulvvarme

Selv om de fleste er fornøyd med gulvvarmen, er det også noen skeptiske stemmer. I de fleste tilfeller skyldes dette enten mytene som har oppstått rundt denne teknologien, eller på grunn av feil installasjon. Vi bør også ta hensyn til høyere innledende investeringskostnader, som allerede er nevnt før. Dessuten, skulle det oppstå funksjonsfeil (noe som er svært sjeldent når det gjelder installasjoner gjort riktig), er tilgangen til rør og kabler vanskelig, og det ville være nødvendig å forstyrre gulvet.

Hva slags gulv for gulvvarme?

Et annet spørsmål oppstår i forhold til installasjon av gulvvarme: kan den brukes til noe gulv? Keramiske fliser brukes oftest på bad, og i deres tilfelle trenger vi ikke å bekymre oss for at varmen som kommer fra installasjonen vil skade dem. Dessuten utfører flisene varmen veldig bra, så de er det riktige valget. Andre materialer, som gres, terrakotta, marmor eller granitt er også egnet.

Dilemmaer oppstår når det gjelder tre- eller laminatgulv, noe som faktisk kan være et problem. Absolutt, ikke alle modeller er egnet. Materialet må være motstandsdyktig mot temperaturvariasjoner og fuktighet, og ha en god krympekoeffisient. Hvis installasjonen vil  være under treet, må den være  egnet, someksotisk tre, eik eller akacia. Gulvvarme bør imidlertid ikke installeres under gulvet som er laget av massivt tømmer eller en myk  type  tre.
Se alle blogginnlegg